Din personliga hyresvärd
Bostäder och lokaler

Rent och fint

Rent och fint i din lägenhet

Du har ansvaret att sköta din lägenhet genom att hålla den ren och snygg. Gör som proffsen, skaffa bra redskap. De flesta material går att rengöra med varmt vatten och ett milt, miljövänligt rengöringsmedel. Här följer några bra råd och tips.

Golv

Först, lägg en bra avtorkningsmatta innanför dörren att torka av skorna på. Det skonar golven från repor och smuts. De flesta golvytor inklusive parkett rengör du lättast genom våttorkning. Linoleumgolv skadas av mycket och hett vatten. Använd sparsamt med rengöringsmedel.

Golvskydd

Det är smart att sätta skydd under tunga möbler som ska flyttas men är svåra att bära. Då skonas både golven och grannarnas öron. Ska du flytta dina möbler, använd gärna en matta att dra möbeln på. Sätt filttassar under möbler som används mycket.

Väggar

Målade ytor och plastdetaljer rengörs med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel. Tapeter med plastskikt av vinyl torkas med en fuktig trasa. Övriga tapettyper dammtorkas.

Tak

Tak kan vara svåra att rengöra. Faktum är att ett jämnt smutsat tak ofta kan se bättre ut än ett flammigt tak efter en misslyckad tvätt. Rådgör alltid med oss på Fastighetsservice innan du ger dig på en taktvätt.

Ventilation

Rengör ventilationsfilter som finns i rum och badrum med jämna mellanrum. För bästa resultat bör de tilluftsspjäll som finns vara öppna. Detta förbättrar cirkulationen.

I köket

Torka ur kyl och sval regelbundet, så håller dina livsmedel sin fräschör. Regelbunden avfrostning av frysen ger en jämn temperatur och lägre energiförbrukning. Dessutom håller varorna längre. Hacka eller bryt aldrig bort isen, utan låt den tina och smälta bort. Vill du påskynda avfrostningen kan du ställa in en skål med hett vatten i den avstängda frysen. Kom ihåg att torka bort smältvattnet hela tiden, och att skydda golvet med exempelvis handdukar.

Spis, fläkt och ugn

Håll spis och fläkt rena så minskar nedsmutsningen på övrig inredning i köket. Fett i filter och spiskåpor ökar brandrisken. Torka av spishällen efter varje gång du lagat mat, annars kan fett och spill bränna fast. Håll plattorna rena så värmer de bättre. Rengör ugnen så fort det blivit spill, så hålls ugnen fräsch och du slipper otrevligt os. Använd såpa och en svamp. Stryk ut såpa i ugnen. Sätt sedan på ugnsvärmen på drygt 100 grader. När såpan börjar bubbla stänger du av och låter ugnen svalna. Torka sedan ur med rikligt med vatten. Torka torrt.

Renare disk

Har du diskmaskin? Då är du skyldig att lägga ett diskmaskinsunderlägg på golvet. Tänk sen på att ta bort matrester innan du ställer in porslin, bestick och glas. För en renare disk, rensa grovsilen regelbundet och kontrollera att finsilens nät inte är igengrott. Och så kan du göra en miljöinsats genom att använda lagom dos miljögodkänt diskmedel!

Badrum och WC

Skurmedel repar och försvårar rengöringen. En mjuk borste och ett milt rengöringsmedel är därför den bästa hjälpen för att hålla toalett och badrum rena, utan att skada emalj, kakel och porslin. Mot kalkbeläggningar i wc-stolen kan du använda vinsyra eller citronsyra. Vinsyra tar även bort rost. Haka av badkarsfronten och rengör bakom och under badkaret då och då. Undvik att spola ner föremål i toalettstolen som kan orsaka stopp. Kom ihåg att rengöra golvbrunnen under badkaret och i duschen.

Tips!

Om du är bortrest länge, be den som ser efter din lägenhet att spola vatten i handfat, golvbrunn, toalett och diskho då och då. Då slipper du dålig lukt på grund av att vattnet i vattenlåsen avdunstar.