Din personliga hyresvärd
Bostäder och lokaler

Värme och Ventilation

Värme och Ventilation

Vi får ofta frågor som rör värme och ventilation i lägenheten. Hur olika värme- och ventilationssystem fungerar kan skilja sig mellan olika hus beroende på byggnadsår och konstruktion. Dock kan du som hyresgäst ofta med enkla åtgärder påverka din innemiljö.

Ventilation

Genom att ha rätt inställd ventilation i din lägenhet får du det bästa inomhusklimatet. En felaktigt inställd ventilation kan bland annat orsaka onödigt drag i lägenheten. Tänk på att aldrig täppa igen ventiler då detta orsakar obalans i ventilationen.

Har du frågor kring ventilationen i din lägenhet, tveka inte att kontakta Fastighetsservice.

Värme

Temperaturen ska ligga på ca 20 grader i lägenheterna. Men alla upplever värmen på olika sätt. Om exempelvis elementen är kalla upplever en del att det är kallt även om det är 20 grader i lägenheten. Att elementen är kalla, och man har rätt inomhustemperatur är ett tecken på att termostaten fungerar.

När sätts värmen på i husen?

Många boende frågar vilket datum vi slår på värmen. Förr i tiden slogs värmen på manuellt vid ett visst datum. Men idag sker detta med automatik, så när det blir kallare ute går värmen på. Ju kallare det är ute, desto varmare vatten går ut i elementen.

Varför är elementet kallt ibland?

På elementet sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner av att det är 20 grader i rummet stänger den av vattenflödet som går genom elementet. Det är därför som man ibland kan känna att elementet är kallt trots att det är minusgrader ute. När sedan temperaturen i rummet sjunker under 20 grader så öppnar termostaten igen. På så sätt hålls en jämn temperatur inne.