Din personliga hyresvärd
Bostäder och lokaler

Energispartips

Tips för energisparande

Med enkla åtgärder kan du sänka dina energikostnader.

Ljus

Glödlampor drar onödigt mycket energi och belysning står för mer än en femtedel av hushållens el i Sverige. De gamla glödlamporna har varit extremt ineffektiva. Bara 10 procent av energin till en glödlampa blir ljus, resten värme.

Alternativ till glödlampan

Nu finns flera energieffektiva lampor. LED, halgogen och lågenergilampor har olika egenskaper och passar till olika situationer.

Släck ljuset

Släck lamporna när du lämnar ett rum. Svårt att komma ihåg? Det finns flera metoder för att släcka lamporna när de inte behövs. T.ex. ljussensorer, rörelsevakter och timer.

Lågenergilampor och kvicksilver

Alla lågenergilampor innehåller en liten mängd kvicksilver och måste därför återvinnas som miljöfarligt avfall.

Hemelektronik

Strömbrytare

Alla apparater i hemmet som inte är avstängda med strömbrytaren förbrukar energi när de står i standby-läge. Så stäng av TV, datorer, skrivare m.m. med strömbrytaren och dra ur batteriladdaren när den inte används. Koppla gärna apparaterna till ett grenuttag så att du enkelt kan stänga av alla på samma gång.

Hur mycket du kan spara är väldigt olika, men i genomsnitt ligger det omkring 250 kilowattimmar per år för alla apparater i ditt hushåll.

Strömsparare

Du kan ställa in att din dator och skärm ska gå ned i viloläge när du inte har använt den på en stund.

Nya TV-apparater har ofta energisparlägen som automatiskt anpassar bilden efter ljuset i rummet med hjälp av en ljussensor. Fråga dessutom efter energianvändningen när du köper ny TV. Tänk på att ju större TV-skärm du köper desto högre blir energiförbrukningen.

Inbyggd digitalbox i TV spar in hela boxens energianvändning. Vill du ändå ha en separat, finns numera boxar som kan stängas av helt utan att förvalda inställningar går förlorade.

Välj energimärkt

Svanen, Energy Star och TCO-märket är exempel på energimärkningar för IT-utrustning. Sedan 2011 ska alla tv-apparater ha en obligatorisk energimärkning.

Kök

Rätt temperatur

Ställ in rätt temperatur i både kyl och frys. I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka 5 procent.

Håll efter din frys och kyl

Frosta av frysen när det är is i den och dammsug emellanåt baksidan av både kyl och frys.

Värma mat

Sätt lock på kastrullen när du kokar mat eller vatten – då använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med locket av. Använd också kastruller och stekpannor med plana bottnar och som passar till plattans storlek.

Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det spar energi.

Mikron ett bra alternativ om du ska du värma en liten portion mat eller bara en kopp tevatten.

Badrum

Tvätta

Tvätta alltid med full maskinen. Använd tvättmaskinens sparprogram vid lätt smutsad tvätt. Tvätta i lägsta temperatur som är är möjligt. 40°C istället för 60°C halverar nästan energianvändningen. Lufttorka tvätten, istället för att använda torkskåp eller torktumlare.

Diska

Du som har diskmaskin anslut den till kallvattnet. Då värmer diskmaskinen själv upp vattnet och du sparar 20–30 procent energi. Diska med full maskin och kör den på låg temperatur. Koppla bort torkfunktionen om det går. Om du diskar för hand så skölj disken i en balja istället för under rinnande kran.

Duscha

Duscha effektivt istället för att bada. En kort dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska årsförbrukningen för varmvattnet med 500 kilowattimmar.

Har du en elektrisk handdukstork i badrummet? Glöm inte att stänga av den.

Värme

  • Täta dragiga fönster och ytterdörrar.
  • Hur varmt har du det? Kan du sänka temperaturen? För villaägaren betyder varje grad cirka fem procent högre uppvärmningskostnad.
  • Har du rum som du sällan använder?
    Sänk värmen där.
  • Dra för gardinerna eller fäll ner persiennerna på nätterna. Då behåller du värme i rummet bättre.
  • Sänk temperaturen när du reser bort till cirka 15 grader.